SPRZĘT DO LONŻOWANIA.

Sprzęt do lonżowania to mocna lonża - ok. 8m z pętelką na rękę i karabińczykiem - najlepiej-  z krętlikiem, długi bat do lonżowania - służący do poganiania konia, nie bicia - oraz pomoce. W tym przypadku pomoce to pas do lonżowania dla konia, wypinacze i czambon (wodze pomocnicze) oraz kawecan (rodzaj ogłowia do lonżowania).

Pas do lonżowania może być wykonany ze skóry naturalnej lub materiału syntetycznego (pas parciany). Często jest wyposażony w miękkie poduszki w części grzbietowej, a czasem podbity futrem syntetycznym lub naturalnym. Zaopatrzony jest zwykle w kilka- kilkanaście kółek (metalowych pierścieni inaczej ringów) do przymocowania wodzy pomocniczych (tzw.pomocy).

Pas do lonżowania zakłada się zaraz za kłębem i zapina za pomocą popręgu (zazwyczaj w zestawie). Może być położony bezpośrednio na konia lub na czapraku.

Rozmiar - Full lub Pony -  należy dostosować do wielkości konia.

Wypinacze, czyli wodza pomocnicza może być skórzana lub parciana, a czambon (gog - nieco lepsza wersja) skórzano - parciany lub gumowy. Istnieją też specjalistyczne systemy do lonżowania wykonane z miękkich, grubych sznurów.

Lonżowanie powinno odbywać się na odpowiednio przygotowanym podłożu, a w przypadku młodych koni -  ze względów bezpieczeństwa -na terenie ogrodzonym, np. na tzw. lonżowniku. 

Koń może być lonżowany na ogłowiu (konie na rekonwalescencji, pełne energii) lub na kantarze (konie doświadczone i spokojne).

Profesjonalne lonżowanie buduje mięśnie konia, rozluźnia przed jazdą oraz powinno służyć nauce stawiania pierwszych kroków w jeździe konnej.

Lonżowanie jest też podstawową pracą z koniem w konkurencji woltyżerki, do której konie są specjalnie wybierane i trenowane.

Praca na lonży jest tak samo wyczerpująca dla konia jak trening pod siodłem, dlatego nie powinna przekraczać 30 - 40 minut we wszystkich 3 chodach (stęp, kłus, galop).
Filtry
Kolekcja
59PLN 173PLN
Inne filtry
Kantar Munich z uwiązem reflecting pond blueKantar Munich z uwiązem reflecting pond blue Outlet Promocja-50%
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Akceptuję wszystkie” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję wszystkie