SPRZĘT DO LONŻOWANIA.

Sprzęt do lonżowania to mocna lonża - ok. 8m z pętelką na rękę i karabińczykiem - najlepiej-  z krętlikiem, długi bat do lonżowania - służący do poganiania konia, nie bicia - oraz pomoce. W tym przypadku pomoce to pas do lonżowania dla konia, wypinacze i czambon (wodze pomocnicze) oraz kawecan (rodzaj ogłowia do lonżowania). Czytaj dalej...
Wypinacze, czyli wodza pomocnicza może być skórzana lub parciana, a czambon (gog - nieco lepsza wersja) skórzano - parciany lub gumowy. Istnieją też specjalistyczne systemy do lonżowania wykonane z miękkich, grubych sznurów.

W profesjonalnym budowaniu mięśni konia na lonży stosuje się pasy do lonżowania, które mogą być parciane lub skórzane i często podbite miękkimi poduszkami lub futrem (sztucznym i naturalnym). Zaopatrzone są w metalowe pierścienie, do których mocuje się wodze pomocnicze.

Lonżowanie powinno odbywać się na odpowiednio przygotowanym podłożu, a w przypadku młodych koni -  ze względów bezpieczeństwa -na terenie ogrodzonym, np. na tzw. lonżowniku. 

Koń może być lonżowany na ogłowiu (konie na rekonwalescencji, pełne energii) lub na kantarze (konie doświadczone i spokojne).

Profesjonalne lonżowanie buduje mięśnie konia, rozluźnia przed jazdą oraz powinno służyć nauce stawiania pierwszych kroków w jeździe konnej.

Lonżowanie jest też podstawową pracą z koniem w konkurencji woltyżerki, do której konie są specjalnie wybierane i trenowane.

Praca na lonży jest tak samo wyczerpująca dla konia jak trening pod siodłem, dlatego nie powinna przekraczać 30 - 40 minut we wszystkich 3 chodach (stęp, kłus, galop).
Filtry
Kolekcja
59PLN 279PLN
Inne filtry
Lonża różowaLonża różowa Nowość
Na naszej stronie wykorzystujemy pliki cookies. Klikając „Akceptuję wszystkie” wyrażasz zgodę na stosowanie wszystkich typów plików cookies, w tym cookies statystycznych i reklamowych. Klikając „Odmawiam” wyrażasz zgodę na stosowanie wyłącznie plików cookies niezbędnych do prawidłowego działania strony. Więcej informacji o plikach cookies znajdziesz w Polityce prywatności.
Akceptuję wszystkie